Misstänkt terrordåd i Vetlanda – polisen sköt misstänkt ung gärningsman

Den 3 mars inträffade ett misstänkt terrordåd i Vetlanda, Småland. Småstaden blev efter 15:00 tiden på onsdagen världskända efter att en ung man i 20 års åldern blivit gripen av polis misstänkt för mord och terrordåd. Den unge mannen blev i samband med gripandet skjuten av polis genom verkanseld.

Innan detta hade flera personer – upp till åtta människor – blivit utsatta för en attack med något ”tillhygge” enligt polisens presskonferens. Upp till fem brottsplatser är nu avspärrade och genomgår teknisk undersökning vilket ger upphov till stängda gator och butiker.

En lokal blombutik fick spela en stor roll i dramat när en man plötsligt kom in i butiken med blod rinnandes längs kroppen – knivhuggen i axeln. Personalen ringde snabbt polis och hämtade hjälp på en närliggande vårdcentral där läkare snabbt kom till plats och fick göra en hjälteinsats innan ambulans tog över.

Den misstänkte gärningsmannen vårdas på sjukhus för skottskador och har ej hörts av polis ännu. I Vetlanda Posten skrivs det på torsdagsmorgonen om att tre av offren har livshotande skador.

Enligt polisens presskonferens har det kommit fram uppgifter som ger grund för att utreda terrorbrott. Vilka vill de ej gå in på likaså vilket medborgarskap den misstänkte har. Polisen säger sig inte vilja röja för mycket information i första skedet för att slippa påverka eventuella vittnen som inte gett sig till känna ännu.

Vi följer utvecklingen och skriver mer när uppgifter blir kända. Foton tagna av oss kommer eventuellt senare.