Coronaviruset lamslår de äldre – inhandling av mat både gratis och via RUT-tjänster

De flesta invånarna i Vetlanda och resten av världen påverkas av Coronaviruset som tar på krafterna både fysiskt och psykiskt. Företagen får det alltmer tuffare och några som hamnat i kläm är de äldre som nu knappt lämnar sina hem – de rekommenderas sitta inne i hemkarantän då de matchar riskgruppen för 70 år och uppåt.

I ljuset av detta har nu flera organisationer erbjudit gratis hjälp med inhandling och hemkörning av bl.a. mat från de lokala matbutikerna. Hur länge detta kan pågå är det ingen som direkt kan veta. Håller krisen i sig länge kommer säkerligen pengar för bensin och andra kostnader att ta slut. Denna hjälp är uppskattad av många redan och det är givetvis både enkelt och smidigt att be om hjälp för inhandling av matvaror.

Redan innan Coronaviruset slog till mot världen har regeringen uppmuntrat till denna hjälp till äldre. Via det sk RUT-avdraget (50%) kan man få hjälp av företag inom sektorn husnära tjänster med just inhandling av mat. Ofta har det varit äldre som inte vill eller kan ta sig ut och bära hem tunga matkassar som anlitat dessa företag. I takt med att Coronaviruset hänger i sig kan det bli intressant att anlita ett företag som alltid är redo att leverera hem till dörren.

Ett av företagen i Vetlanda som kan erbjuda dessa RUT-tjänster är Femtiofemplus som startades 2011. Utöver alla andra tjänster såsom hemstäd, fönsterputs, trädgårdsarbeten och LOV (lagen om valfrihet; service) är hemleverans av matkassar inget problem. För kontaktinformation kan man läsa på www.femtiofem.se/vetlanda eller ringa direkt på 070 – 620 32 05.

Vi kan bara hoppas att Coronaviruset avtar snabbt så det dagliga livet kan börja levas igen!